woensdag 18 juni 2008

Alles moet kloppen.

Volgens Mark Mieras in zijn boek "Ben ik dat?" (Google zelf maar even) is alles in onze hersenen erop gericht om dingen te laten kloppen (en het brein heeft hierbij een heel arsenaal aan misleidende trucjes ter beschikking...). Ik neem dat direct aan. Hoe anders zijn de godsdiensten ontstaan? Hoe anders is de wetenschap ontstaan? Hoe anders zijn culturen ontstaan? Voor ieder van ons moet de wereld kloppen. En daar zit direct het probleem: (en dat is ook ergens in dat boek te lezen) dat ieders hersenen nèt ietsje anders in elkaar zitten en dat ieder tijdens zijn/haar ontwikkeling andere stimuli moet assimileren, zodat wat voor de één klopt als een bus, voor de ander "kloppend gemaakt" of genegeerd moet worden, of erger: verminkt of vernietigd moet worden.

Mijn eigen leven bestaat uit een gevecht met datgene in mij dat inderdaad vindt dat alles moet kloppen en dat andere deel dat weet dat er heel veel gewoon niet klopt en vindt dat je dat maar als gegeven moet accepteren. Dat laatste is gelukkig sterker, want anders zou het leven wel erg moeilijk worden. Niettemin, soms klopt het en soms rammelt mijn wereld aan alle kanten.
Neem nu dit blog. Aanvankelijk klopte het precies. Het was de internetrepresentatie van een radioprogramma met dezelfde naam. Af en toe kwamen er echter zelfstandige posts tussendoor: klopte niet helemaal, maar was niet hinderlijk, want ze bleven binnen het thema.
Toen het programma stopte verkeerde dit blog ineens in een staat van verwarring. De oorspronkelijke basis van het bestaansrecht was verdwenen. Toch wilde ik het niet opheffen of "bevriezen", omdat de titel alleen al verschillende keren interessante mensen, zelfs geestverwanten contact met mij deed zoeken: het blog moest blijven!

Bijna een jaar lang heeft het nu van links naar rechts en van onder naar boven gezwalkt, zoveel mogelijk binnen het thema "vreemde geluiden", maar soms ook daarbuiten (waar ik vaak heel snel weer spijt van kreeg, want...). De mede-bloggers leveren af en toe nog leuke bijdragen (voor alle duidelijkheid: mijn dank jongens!), maar nog steeds klopt het blog niet: wat is het nou? een muzieklog voor Zwolle en omgeving? een muzieklog over vreemde muziekzaken? Een vogeltjeskijklog? Splogman's dagboek? Een uithangbord voor Splogman's muziekactiviteiten? een muzieksharityblog? een kleine maar onduidelijke greep uit het ongelooflijk leuke/vreemde/mooie geluidenaanbod op internet? Het lijkt een vage combinatie van dit alles te zijn.
Is dat erg? Nee, natuurlijk niet! Maar het maakt het stemmetje in mij dat vindt dat alles moet kloppen en duidelijk moet zijn een beetje schreeuwerig en schreeuwende stemmetjes vind ik zeer vervelend. Vandaar dat ik hem een beetje tegemoet ga komen en ga proberen dit blog een beetje kloppend te maken. Hierbij kijk met een schuin oog naar Frits Jonker's Soundtrack of my life waarop iedere dag een verhaaltje, met illustratie én een met het onderwerp samenhangende geluidsopname staat.
Zoiets gaat Vreemde Geluiden ook worden, al zal mij dit niet iedere dag lukken zoals Frits. Ook zal ik blijven experimenteren met de "gesproken entries" en de geluidsopname zal af en toe van eigen hand zijn. Volgens mij klopt het dan weer aardig.En wat heeft Urbanus hiermee te maken? Welnu: dit klankdruksingeltje klopt niet, volgens mij. Volgens de opdruk moet het afgespeeld worden op 33 toeren. Dan klinkt het ZO.
Tja, moeilijk te zeggen of het wel klopt, want Urbanus speelt hier met opnamensnelheden: sommige stemmetjes klinken te hoog, anderen 'gewoon' en anderen te langzaam.
Laten we het eens op 45 toeren draaien. Het lijkt er toch erg op dat dìt de bedoeling was, maar 100% zeker weten we het niet, ook op deze snelheid klopt het niet helemaal, hooguit klopt het ietsje beter. Maar welke versie is nu plezanter? Soms is het dus juist leuk als dingen niet kloppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten