zaterdag 27 juli 2013

gratis wonderen

Het blijft me bezig houden hoe sommige kritisch-denkende mensen reguliere wetenschap verwerpen, om vervolgens andere denkbeelden kritiekloos te omarmen. "Give me one free miracle and I'll explain the rest to you" is een uitspraak van Rupert Sheldrake waarmee hij aangeeft dat alles wat de wetenschap weet gebaseerd is op het idee dat er ooit een mysterieuze onverklaarbare oerknal is geweest. Vervolgens verwerpt hij zaken die proefondervindelijk zijn vastgesteld vanwege het idee dat daar de aanname van de oerknal aan ten grondslag ligt en stelt zijn eigen 'morfologische resonantie' daar tegenover. Ik zou dus willen zeggen: "give me one free miracle and I'll replace it with another."

Vroeger geloofde ik alles wat Sheldrake zei, want hij was toch de leukste, minst saaie, meest tot de verbeelding sprekende wetenschapper (ok, naast Oliver Sacks) uit het rijtje in de serie "Een Schitterend Ongeluk". Maar nu ik dieper in de wereld van wetenschap en pseudowetenschap aan het duiken ben, ontdek ik tot mijn schrik dat de wereld vol met Diederik Stapels zit. Ja, dat denken de mensen die wetenschap verwerpen ook, maar zij hollen dus vaak juist achter die bedriegers ààn. Zo liep ik nogal hoog weg met Larry Dossey, vanwege zijn boek "Ziekte als positieve ervaring", waarin hij onder andere een patiënt beschrijft die ondanks zijn ademhalingsproblemen blijft roken, omdat dat bij hem hoort en hem gelukkig maakt. Een mens heeft, om met Maarten van Rossum te spreken het recht om dood te gaan aan een overdosis mayonaise. De andere gevalsbeschrijvingen van Larry Dossey zijn al even treffend en indrukwekkend.
Nu las ik tijdens mijn zoektocht naar bronnen dat er een wetenschapper is geweest die een patient van Dossey wilde leren kennen, het ging om een blindgeboren meisje dat tijdens een uitreding op operatietafel had kunnen zien. Die meneer heeft heel erg zijn best gedaan om haar te kunnen vinden, wat bleek: het meisje had nooit bestaan. Dossey, grote naam in de Holistische Geneeskunde had haar geval verzonnen. Ik kon het bijna niet geloven. Dus die verhalen in dat mooie boek "ziekte als positieve ervaring" ... hoeveel is daarvan verzonnen, dan? Ik werd er wéér een stukje sceptischer van.
Zo vraag ik mij af of Sheldrake's spectaculaire verhalen over de koolmezen in Engeland die na WOII na enkele maanden ineens en simultaan weer melkflessen wisten open te krijgen en het verhaal van die ratten, die sneller een kunstje leerden nadat hun soortgenoten aan de andere kant van de wereld het hadden geleerd wel zo waar zijn. Ik heb dat zomaar altijd aangenomen. Daar moeten we maar eens naar op zoek.

Ok, video van vandaag is van een Duitse arts die het hoogst mogelijke diploma in acupunctuur heeft behaald over: good, bad and ugly acupuncture.Geen opmerkingen:

Een reactie posten