woensdag 14 november 2018

Sint Joris (1)

Ja, wat zou er achter de mythe van de vuurspuwende draak zitten? Zouden er overleveringen zijn van Tyrannosaurussen die ongelooflijk uit hun bek stonken en dat dat à la Hendrik Haan uit Koog a/d Zaan uiteindelijk vlammen zijn geworden? Brandend maagzuur kan inderdaad voelen alsof er e.e.a. door vuur wordt verteerd. Maar dan zitten we nog met het probleem dat de dinosaurussen allang waren uitgestorven toen de mensachtigen op het toneel verschenen.

Het is echter zo dat er al sinds mensenheugenis fossielen worden gevonden. Zo schijnen de legenden van draken in China hun oorsprong te vinden in zogenaamde "drakenbotten", de naam voor alle fossiele beenderen, waaronder waarschijnlijk ook botten van dinosauriërs. Men veronderstelt dat fossielen van Protoceratops de aanleiding zijn geweest voor de legende dat er in Azië griffioenen leefden.
Zitten we nog met Sint Joris..., maar van zijn daadwerkelijke bestaan is nooit enig bewijs gevonden. Het verslaan van de draak symboliseert de bekering van een heidens land of stad tot het christendom. Hoe hij precies beschermheilige van Amersfoort is geworden, weet ik ook niet precies, maar dat valt vast uit te zoeken. Anyway, hier de eerste in een serie over hem, subcategorie: met lans


bronnen wikipedia, http://www.oneletterwords.com/weblog/, e.a.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten